IJsselwoningen Zwolle
Home
Geschiedenis
Marke algemeen
Backermarke
Coreemarke
De Goeijenmarke
Helmichmarke
VVE
Fotoalbum
Interessante links
Contact
Disclaimer

De De Goeyenmarke is vernoemd naar een in de regio beroemde papiermakers familie uit Vaassen. Deze familie is in de periode van 1725 tot 1865 eigenaar geweest van papiermolen De Nieuwe Molen in Emst (halverwege Epe en Vaassen). De papiermolen van deze familie stamt origineel uit 1680. Na 20 jaar noeste arbeid zag deze molen het ‘levenslicht’. Pas 45 jaar na de in gebruik name kwam de eerste telg van de De Goeyen familie in bezit van de molen. Het was Jannes de Goeyen die in 1725 eigenaar, pachter en papiermaker werd. Jannes trouwde op 4 februari van datzelfde jaar met Elisabeth Vos, de weduwe van Simon Lamerts Kroon die tot zijn dood in 1721 eigenaar was. In de tussenliggende periode van 1721 tot 1725 was hun zoon Simon Kroon de papiermaker en was Elisabeth de eigenaar bij erfenis. Door het huwelijk van Jannes en Elisabeth werd Jannes de nieuwe eigenaar.

Tot het jaar 1745 heet de molen overigens De Rollekoot. Nadat het in 1745 is afgebrand en herbouwd werd gekozen voor de naam De Nieuwe Molen. Op dat moment is Jannes de Goeyen nog altijd eigenaar van de molen. Hij is inmiddels wel in 1735 hertrouwd met Janna Hendriks nadat zijn 1 e vrouw Elisabeth is overleden. In dat jaar nemen zij Willem Emaus in dienst als papiermakersknecht.

Nadat Jannes in 1776 komt te overlijden zetten Janna en hun gezamenlijke zoon Jan de Goeyen, geboren op 4 mei 1738, de molen voort. Jan trouwt op 9 december 1787 met Janna Mulder. Als hij in 1798 komt te overlijden zet Janna samen met hun 3 e zoon Jan de molen voort. In 1801 nemen zij Aart Labots als pachter en papiermaker aan. In 1826 neemt echter de 2 e zoon Johannes de Goeyen, geboren 30 november 1791, de molen over. Dat is 10 jaar na zijn huwelijk met Johanna Brouwer. Zij bezitten dan 30 hectare wei en bouwland en werkt samen met 5 knechten op de molen voor het maken van pakpapier. Johannes overlijdt op 9 mei 1871 en heeft 6 jaar eerder de molen en toebehoren al verkocht aan Franciscus Johannes Hallo. Daarmee verdwijnt de naam De Goeyen uit de papierhandel. De enige zoon van Johannes en Johanna, Jan geboren in 1821, had geen zin om de molen over te nemen.

In 1871, snel na het overlijden van de Johannes de Goeyen, verkocht Hallo de molen aan J. Ch. Heering die de molen nog datzelfde jaar heeft laten slopen.

VVE IJsselwoningen Zwolle  | vve@ijsselwoningenzwolle.nl