Een nieuwe eenheid
Het landschap langs de IJssel wordt gekarakteriseerd door kleine utilitaire bouwwerken, dikwijls steenfabrieken, en gedomineerd door de dijk. Oldenelerbroek is een nieuwbouwwijk aan de rand van Zwolle, waar de bebouwing overgaat in het rivierenlandschap. Om de omgeving te markeren zijn de laatste woningen aan de rand als kleine bakens uitgevoerd.
Zeven bakens op een rij vormen samen en nieuwe eenheid die de schaal van de stadsrand in relatie brengt met het landschap. Vanaf de dijk, vanuit de aangrenzende straten en langs het wandelpad aan het water wordt de serie gebouwen telkens anders ervaren. De individuele woningen zijn niet afleesbaar aan de buitenzijde. Het karakter van de woongebouwen wordt gevormd door de samensmelting van de woningen.
In elk gebouw zitten vier woningen: twee grondgebonden woningen in het lijf van het gebouw en twee woningen boven elkaar in de ronde kop. Alle onderwoningen hebben een grote tuin, de bovenwoning heeft een ronde woonkamer. Het dak is uitgevoerd met een hoog hekwerk rondom waardoor het mogelijk is een dakkamer met dakterras toe te voegen zonder aanpassngen van het beeld.
De uitdrukking van de gebouwtjes is ontleend aan industriële architectuur. Het grotendeels houten gebouw rust op een stalen ring die wordt ondersteund door betonnen poten. Het houten frame is beneden gevuld met rabatdelen en aan de bovenzijde opengewerkt. De poten zijn van prefab beton waarin een grof reliëf is aangebracht. Alle ramen en deuren zijn ingepast in de frames en de poten.
(bron: Liesbeth van der Pol, NAi Uitgevers, 2002)